Kurkistus Lofootteihin

IMG-20180620-WA0002

Tässäpä vaellusosaston lyhyt oppimäärä Lofootteihin ja siellä vaeltamiseen. Saat ajatuksen siitä, mitä on luvassa ja ehkä kipinän tutkiaksesi kohdetta lisää itseksesi! Ja eikun suoraa asiaan:

ILMASTO

Kovin pohjoisesta sijaintipaikastaan huolimatta Lofooteilla on kovin lempeä ilmasto. Meren läheisyys ja golf-virta lämmittävät aluetta, joten alueen talvet eivät ole niin hyisiä kuin kartasta katsomalla heti luulisi. Viime vuonna vaelluksellamme Lofooteilla keskilämpötila heinä- ja elokuussa oli n. +12C kieppeillä. Tämän blogitekstin kuvat on otettu talvella, joten maisema ei kesäisin sentään ole aivan näin luminen.

Vuoristoisen maisemansa takia ilmaolot saattavat olla huomattavasti erilaiset saariston eri osissa. Sää voi myös muuttua nopeasti – vuorilla täytyy olla valmiina kaikenlaisiin sääolosuhteisiin, vaikka päivä näyttäisikin lähtöhetkellä aurinkoiselta. Sateinen tai sumuinen keli ei ole Lofoottien kesässä mikään outo asia, joten kuorikerrasto on hyvä muistaa ottaa mukaan!

IMG-20180620-WA0004

MAASTO

Kun mielessään kuvittelee, miltä Lofooteilla näyttää, ensimmäinen ajatus on aina: vuoret. Merestä suoraa nousevat jyrkät seinämät. Vaikka Lofooteilta otettuja kuvia katsellessa korkeuserot näyttävät hurjilta, eivät monetkaan vuoret nouse kovin korkealle. Suomen lapissa 500metriä korkea kumpu on vain normaali tunturi, mutta Lofooteilla ne näyttävät täysikokoisilta vuorilta. Alueen korkein vuori on Higravstinden 1 161m. Viimeisimmän jääkauden aikaisten jäälaattojen liikkeet ovat tehneet suurimmat muutokset Lofoottien ulkomuotoon kaivertaen laaksoja ja jättäen isoja lohkareita jälkeensä.

IMG-20180620-WA0000

VAELLUS

Vaeltaminen Lofooteilla on hyvin suosittua. Saarilla on monia merkittyjä reittejä, mutta kokeneemmat vaeltajat seuraavat omia polkujaan. Vaikka reitit ovat olemassa, ei niiden ylläpito ole niin hyvää kuin esimerkiksi täällä Suomessa. Reitin suunnan osoittaa kiveen tai puuhun maalattu punainen T-kirjain. Monesti merkit voivat olla haalistuneet tai kadonneet osalta reittiä, esimerkiksi lumivyöryt voivat liikuttaa merkintöjä luonnossa. Jokamiehenoikeudet ovat Norjassa samanlaiset kuin Suomessa, mutta tulenteko on siellä sallittua puuttomilla alueilla missä vain! Tupajärjestelmät ovat myös erilaiset Suomeen verrattuna. Autiotupien lisäksi retkeilyalueilta löytyy myös palveluja tarjoavia majoituksia, ja majoista joutuu aina maksamaan. Tuvasta tupaan vaeltavat norjalaiset pitävät mukanaan huomattavasti vähemmän varusteita kuin eräisempään menoon tottuneet suomalaiset.

Siinäpä pieni makustelupala kaikille matkaan liittymistä harkitseville. Jos jäi hampaankoloon niin ilmoittauduppa retkelle mukaan ja koe tämä kaikki itse paikanpäällä.

 

Kirjoittanut:

Sonja Kananen, toinen Viking2019 vaellusvastaavista.

Kuvat: Sonja Kananen

lähteet: wikipedia, lofotenlights, retkipaikka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s