Blogi

Kurkistus Lofootteihin

IMG-20180620-WA0002

Tässäpä vaellusosaston lyhyt oppimäärä Lofootteihin ja siellä vaeltamiseen. Saat ajatuksen siitä, mitä on luvassa ja ehkä kipinän tutkiaksesi kohdetta lisää itseksesi! Ja eikun suoraa asiaan:

ILMASTO

Kovin pohjoisesta sijaintipaikastaan huolimatta Lofooteilla on kovin lempeä ilmasto. Meren läheisyys ja golf-virta lämmittävät aluetta, joten alueen talvet eivät ole niin hyisiä kuin kartasta katsomalla heti luulisi. Viime vuonna vaelluksellamme Lofooteilla keskilämpötila heinä- ja elokuussa oli n. +12C kieppeillä. Tämän blogitekstin kuvat on otettu talvella, joten maisema ei kesäisin sentään ole aivan näin luminen.

Vuoristoisen maisemansa takia ilmaolot saattavat olla huomattavasti erilaiset saariston eri osissa. Sää voi myös muuttua nopeasti – vuorilla täytyy olla valmiina kaikenlaisiin sääolosuhteisiin, vaikka päivä näyttäisikin lähtöhetkellä aurinkoiselta. Sateinen tai sumuinen keli ei ole Lofoottien kesässä mikään outo asia, joten kuorikerrasto on hyvä muistaa ottaa mukaan!

IMG-20180620-WA0004

MAASTO

Kun mielessään kuvittelee, miltä Lofooteilla näyttää, ensimmäinen ajatus on aina: vuoret. Merestä suoraa nousevat jyrkät seinämät. Vaikka Lofooteilta otettuja kuvia katsellessa korkeuserot näyttävät hurjilta, eivät monetkaan vuoret nouse kovin korkealle. Suomen lapissa 500metriä korkea kumpu on vain normaali tunturi, mutta Lofooteilla ne näyttävät täysikokoisilta vuorilta. Alueen korkein vuori on Higravstinden 1 161m. Viimeisimmän jääkauden aikaisten jäälaattojen liikkeet ovat tehneet suurimmat muutokset Lofoottien ulkomuotoon kaivertaen laaksoja ja jättäen isoja lohkareita jälkeensä.

IMG-20180620-WA0000

VAELLUS

Vaeltaminen Lofooteilla on hyvin suosittua. Saarilla on monia merkittyjä reittejä, mutta kokeneemmat vaeltajat seuraavat omia polkujaan. Vaikka reitit ovat olemassa, ei niiden ylläpito ole niin hyvää kuin esimerkiksi täällä Suomessa. Reitin suunnan osoittaa kiveen tai puuhun maalattu punainen T-kirjain. Monesti merkit voivat olla haalistuneet tai kadonneet osalta reittiä, esimerkiksi lumivyöryt voivat liikuttaa merkintöjä luonnossa. Jokamiehenoikeudet ovat Norjassa samanlaiset kuin Suomessa, mutta tulenteko on siellä sallittua puuttomilla alueilla missä vain! Tupajärjestelmät ovat myös erilaiset Suomeen verrattuna. Autiotupien lisäksi retkeilyalueilta löytyy myös palveluja tarjoavia majoituksia, ja majoista joutuu aina maksamaan. Tuvasta tupaan vaeltavat norjalaiset pitävät mukanaan huomattavasti vähemmän varusteita kuin eräisempään menoon tottuneet suomalaiset.

Siinäpä pieni makustelupala kaikille matkaan liittymistä harkitseville. Jos jäi hampaankoloon niin ilmoittauduppa retkelle mukaan ja koe tämä kaikki itse paikanpäällä.

 

Kirjoittanut:

Sonja Kananen, toinen Viking2019 vaellusvastaavista.

Kuvat: Sonja Kananen

lähteet: wikipedia, lofotenlights, retkipaikka

Mainokset

Mikä ihmeen Viking 2019?

Tervetuloa tutustumaan Viking 2019 –reissun sivustolle, tässä tekstissä äänessä on matkanjohtaja Kati. Olemme piirin kv-jaostossa jo pitkään haaveilleet piirin yhteisestä kv-matkasta, joka tarjoaisi toisaalta matalan kynnyksen mahdollisuuden kenties ensimmäiseksi kansainväliseksi partiokokemukseksi, ja toisaalta antaisi erilaisia haasteita eri ikäkausille. Matkakohteeksi valikoitui Pohjois-Norja, ja erityisesti sen kuvankauniit Lofootit sekä Tromssan kaupunki. Lofooteilla suunnitelmissa on muutaman päivän vaellus ja Tromssassa tutustumme norjalaiseen kulttuuriin monipuolisesti. Tarkoituksena olisi myös päästä tutustumaan norjalaisiin partiolaisiin.

Kesällä 2019 on tarjolla myös toinen mahdollisuus kokea partion kansainvälisyys, sillä maailmanjamboree on Yhdysvalloissa samoihin aikoihin kuin Viking 2019. Kumpikin näistä tarjoaa osallistujilleen varmasti upean kokemuksen, mutta reissut ovat myös hyvin erilaiset. Viking 2019 tarjoaakin halvemman ja pienemmän mittakaavan vaihtoehdon jamboreelle. Molempien keskeisiin teemoihin kuuluu seikkailu, Vikingillä se näkyy erityisesti vaelluksella erilaisessa maastossa sekä uusina elämyksinä Norjaan tutustuttaessa.

20171007_Aapo_Rainio__MG_3572
Kuva: Suomen Partiolaiset/Aapo Rainio

Matka on suunnattu kaikille Pohjanmaan partiolaisille tarpojista aikuisiin. Jokaisesta ikäkaudesta otetaan osallistujia sopivassa suhteessa siten, että matkaan lähtee bussilastillinen seikkailunjanoisia partiolaisia.

Tällä hetkellä me matkan staabilaiset työstämme suunnitelmia eteenpäin. Erityisesti budjetin tarkentaminen ja markkinointi on juuri nyt työn alla, jotta saamme osallistumismaksun kattamaan kaikki pakolliset kulut ja loistavan ohjelman sekä tiedon tästä upeasta partiomatkasta kaikkien piirin jäsenten huulille!

Lisätietoa ilmoittautumisesta ja koko matkasta tipahtelee tänne sivustolle pikkuhiljaa, joten vieraile sivulla toistekin! Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä ja kysäistä mielenpäällä olevia kysymyksiä sivuston ota yhteyttä -osion kautta.

Joko sinä olet päättänyt mitä teet kesällä 2019?