Blogi

KV-matka partiossa, miksi se on vaan niin parasta?

Heipparallaa! Täällä kirjoittelee Sussu, minä vastaan tämän matkan paikalliskontakteista. Tässä tekstissä jaan omia ajatuksiani siitä, mikä partiomatkoissa on parasta.

44932471_501571530336267_3323305484437422080_n.jpg

Kaverit

Ne uudet ja ne vanhat. Kansainvälisellä partiomatkalla tutustuu ihan varmasti uusiin ihmisiin. Niin paikallisiin kuin muihin matkalle lähtijöihin. Voit saada reissusta bussilastillisen uusia tuttavuuksia alle kahdessa viikossa! Samalla saat hiottua kielitaitoasi jutellessasi paikallisten kanssa ja ehkä jopa elinikäisen uuden ystävän.

44898895_563405857442099_3321783781819416576_n.jpg

Hyppy tuntemattomaan

Oletko koskaan yöpynyt navetan vintillä? Entä koskettanut käärmettä? Tai saanut yöpaikan vieraasta talosta ihan vain soittamalla ovikelloa ja kysymällä? Minäpä olen, ja kaikki nämä partiomatkalla ilman että tiesin niistä etukäteen ennen reissua. Matkalla sattuu ja tapahtuu, etkä voi koskaan tietää etukäteen millaiseksi reissu muodostuu ennen kuin menet ja koet.

45014907_1159221040899578_2779283005212983296_n.jpg

Uusi kulttuuri

Onko perinteinen suomalainen partioleiri jo niin nähty? Soiko spotifyssasi joka päivä samat Cheekin kappaleet? Puhuvatko kaikki ystäväsi vain suomea? Tiedätkö, miten muualla eletään? Partiomatka antaa ratkaisun tähän kaikkeen, uudessa kulttuurissa saat tutustua paikallisten partiolaisten tapaan toimia, löydät ehkä uusia paikallisia artisteja, joita kuunnella, löydät tuttavuuksia, jotka osaavat esimerkiksi norjaa tai kiinaa sekä pääset tutustumaan paikallisten ihmisten elinkeinoihin ja -tapoihin.

45055713_1109330555896057_540338144608780288_n.jpg

Kupla

Haluaisitko sinäkin elää partion sinisessä kuplassa, johon sekoittuu myös kansainvälisiä vivahteita? Pidemmällä partiomatkalla porukka hioutuu niin hyvin yhteen ja käsitys ulkomaailmasta sumentuu. Ruokailut, nukkumiset, ohjelmat, oikeastaan kaikki tapahtuu tässä samaisessa kuplassa. Kupla tuntuu  turvalliselta ja matkanteko sen sisällä on niin erityisen kivaa, että mitä lähemmäs reissun loppua mennään, sitä enemmän pelätään, että kupla pian puhkeaa. Ja niin se joskus puhkeaakin, mutta sitä ennen siitä saa nauttia kuplan sinestä.

Erilainen ympäristö

Kyllästyttääkö peltomaisema tai vaihtoehtoisesti kaupungin asfalttiviidakko? Onko Suomen metsä jo niin nähty? Partiomatkalla löydät itsesi ihan uudesta ympäristöstä – vuoret, söpöt erilaiset kaupungit sekä vehreä luonto odottavat jo sinua!

44930167_607933506276300_5360385533509894144_n.jpg

Joko innostuit vai jäikö kenties vielä mietityttämään kannattaako reissulle lähteä? Vielä on aikaa, ilmoittautuminen loppuu keskiviikkona 31.10.2018. Ihan hurjan paljon teitä onkin jo ilmoittautunut, mahtavaa!

Kirjoittanut:

Susanna Heinola
Viking2019 paikalliskontaktivastaava ja piirin kv-jaoston puheenjohtaja

Mainokset

Miten muut ovat sen tehneet?

Hei kaikki!

Viking2019 ilmoittautuminen on nyt ollut reilun kuukauden auki ja me järjestäjät olemme tosi iloisia, että ilmoittautumisia on tullut mukavasti. Ilmoittautuminen jatkuu lokakuun loppuun asti, joten vielä on kuitenkin aikaa tehdä päätöksiä.

Kesän aikana olen bongaillut sosiaalisen median kautta, että Lofootit ovat kiinnostaneet myös muita. Siitä inspiroituneena ajattelin jakaa teille nyt muutamia blogitekstejä, joissa kerrotaan matkasta Lofooteille. Laitan myös muutaman videon ja Instagram-tilin, joista voi kerätä itselle inspiraatiota ja innostusta tulevaa reissua varten.

AnnikaO
Kuvakaappaus: Annika O:n blogi

Annika Ollilla (tuttu blogista Annika O) kävi Lofooteilla roadtripillä kesän loppupuolella. Annika on koonnut useamman postauksen matkaan liittyen ja Annikan kuvat ovat tuttuun tapaan ihan huippulaatua. Blogista saa vinkkejä omatoimimatkan tekoon, mutta Vikingillä toki me järjestäjät suunnittelemme ruokahuollon ja bussikuljetukset.

Tästä blogitekstiin.

SuviHoyden
Kuvakaappaus: Suvi Höydenin blogi

Suvi Höyden on koonnut Lofooteista pienen matkaoppaan. Kuvat ovat myös upeita ja oppaaseen on koottu paljon eri kohteita Lofooteilla. Kuvassa mainittu Kvalvika saattaa olla Vikinginkin kohteena, joten sen vuoksi päätin nostaa sen esiin.

Suvi Höydenin matkaoppaaseen

Videoiden kautta pääsee myös hyvin reissutunnelmiin. Tässä muutama video, josta voi ihailla Lofoottien maisemia. Lisäähän löytyy Youtubesta pilvin pimein hakusanalla ”Lofootit” tai ”Lofoten”. Ehkä sinä olet siellä itse ensi vuonna kuvaamassa.

Lofooteilta otetuille kuville löytyy myös omia Instagram-tilejä. Yhden mainitakseni esimerkiksi Lofoten Islands -tililtä löytyy paljon kuvia.

Spesiaalimmat maininnat ansaitsevat Pääkaupunkiseudun partiolaisten Maahiset-lippukunnan matkapäiväkirja Lofooteilta, jota pääset lukemaan täältä.

Lisäksi, koska oheismatkamme kohteena on Tromssa haluan jakaa teille Tromssassa asuvan suomalaisen Ilonan Intagram-tilin. Ilonan tilillä pääsee kurkkaamaan Tromssan lähialueiden maisemiin ja mahtaviin lämminhenkisiin kuviin.

Joko sinä olet ilmoittautunut? Eiköhän nyt olisi jo viimeistään aika!

 

Kirjoittanut:

Emma Marttila, Viking2019 viestintävastaava.

Kurkistus Lofootteihin

IMG-20180620-WA0002

Tässäpä vaellusosaston lyhyt oppimäärä Lofootteihin ja siellä vaeltamiseen. Saat ajatuksen siitä, mitä on luvassa ja ehkä kipinän tutkiaksesi kohdetta lisää itseksesi! Ja eikun suoraa asiaan:

ILMASTO

Kovin pohjoisesta sijaintipaikastaan huolimatta Lofooteilla on kovin lempeä ilmasto. Meren läheisyys ja golf-virta lämmittävät aluetta, joten alueen talvet eivät ole niin hyisiä kuin kartasta katsomalla heti luulisi. Viime vuonna vaelluksellamme Lofooteilla keskilämpötila heinä- ja elokuussa oli n. +12C kieppeillä. Tämän blogitekstin kuvat on otettu talvella, joten maisema ei kesäisin sentään ole aivan näin luminen.

Vuoristoisen maisemansa takia ilmaolot saattavat olla huomattavasti erilaiset saariston eri osissa. Sää voi myös muuttua nopeasti – vuorilla täytyy olla valmiina kaikenlaisiin sääolosuhteisiin, vaikka päivä näyttäisikin lähtöhetkellä aurinkoiselta. Sateinen tai sumuinen keli ei ole Lofoottien kesässä mikään outo asia, joten kuorikerrasto on hyvä muistaa ottaa mukaan!

IMG-20180620-WA0004

MAASTO

Kun mielessään kuvittelee, miltä Lofooteilla näyttää, ensimmäinen ajatus on aina: vuoret. Merestä suoraa nousevat jyrkät seinämät. Vaikka Lofooteilta otettuja kuvia katsellessa korkeuserot näyttävät hurjilta, eivät monetkaan vuoret nouse kovin korkealle. Suomen lapissa 500metriä korkea kumpu on vain normaali tunturi, mutta Lofooteilla ne näyttävät täysikokoisilta vuorilta. Alueen korkein vuori on Higravstinden 1 161m. Viimeisimmän jääkauden aikaisten jäälaattojen liikkeet ovat tehneet suurimmat muutokset Lofoottien ulkomuotoon kaivertaen laaksoja ja jättäen isoja lohkareita jälkeensä.

IMG-20180620-WA0000

VAELLUS

Vaeltaminen Lofooteilla on hyvin suosittua. Saarilla on monia merkittyjä reittejä, mutta kokeneemmat vaeltajat seuraavat omia polkujaan. Vaikka reitit ovat olemassa, ei niiden ylläpito ole niin hyvää kuin esimerkiksi täällä Suomessa. Reitin suunnan osoittaa kiveen tai puuhun maalattu punainen T-kirjain. Monesti merkit voivat olla haalistuneet tai kadonneet osalta reittiä, esimerkiksi lumivyöryt voivat liikuttaa merkintöjä luonnossa. Jokamiehenoikeudet ovat Norjassa samanlaiset kuin Suomessa, mutta tulenteko on siellä sallittua puuttomilla alueilla missä vain! Tupajärjestelmät ovat myös erilaiset Suomeen verrattuna. Autiotupien lisäksi retkeilyalueilta löytyy myös palveluja tarjoavia majoituksia, ja majoista joutuu aina maksamaan. Tuvasta tupaan vaeltavat norjalaiset pitävät mukanaan huomattavasti vähemmän varusteita kuin eräisempään menoon tottuneet suomalaiset.

Siinäpä pieni makustelupala kaikille matkaan liittymistä harkitseville. Jos jäi hampaankoloon niin ilmoittauduppa retkelle mukaan ja koe tämä kaikki itse paikanpäällä.

 

Kirjoittanut:

Sonja Kananen, toinen Viking2019 vaellusvastaavista.

Kuvat: Sonja Kananen

lähteet: wikipedia, lofotenlights, retkipaikka

Mikä ihmeen Viking 2019?

Tervetuloa tutustumaan Viking 2019 –reissun sivustolle, tässä tekstissä äänessä on matkanjohtaja Kati. Olemme piirin kv-jaostossa jo pitkään haaveilleet piirin yhteisestä kv-matkasta, joka tarjoaisi toisaalta matalan kynnyksen mahdollisuuden kenties ensimmäiseksi kansainväliseksi partiokokemukseksi, ja toisaalta antaisi erilaisia haasteita eri ikäkausille. Matkakohteeksi valikoitui Pohjois-Norja, ja erityisesti sen kuvankauniit Lofootit sekä Tromssan kaupunki. Lofooteilla suunnitelmissa on muutaman päivän vaellus ja Tromssassa tutustumme norjalaiseen kulttuuriin monipuolisesti. Tarkoituksena olisi myös päästä tutustumaan norjalaisiin partiolaisiin.

Kesällä 2019 on tarjolla myös toinen mahdollisuus kokea partion kansainvälisyys, sillä maailmanjamboree on Yhdysvalloissa samoihin aikoihin kuin Viking 2019. Kumpikin näistä tarjoaa osallistujilleen varmasti upean kokemuksen, mutta reissut ovat myös hyvin erilaiset. Viking 2019 tarjoaakin halvemman ja pienemmän mittakaavan vaihtoehdon jamboreelle. Molempien keskeisiin teemoihin kuuluu seikkailu, Vikingillä se näkyy erityisesti vaelluksella erilaisessa maastossa sekä uusina elämyksinä Norjaan tutustuttaessa.

20171007_Aapo_Rainio__MG_3572
Kuva: Suomen Partiolaiset/Aapo Rainio

Matka on suunnattu kaikille Pohjanmaan partiolaisille tarpojista aikuisiin. Jokaisesta ikäkaudesta otetaan osallistujia sopivassa suhteessa siten, että matkaan lähtee bussilastillinen seikkailunjanoisia partiolaisia.

Tällä hetkellä me matkan staabilaiset työstämme suunnitelmia eteenpäin. Erityisesti budjetin tarkentaminen ja markkinointi on juuri nyt työn alla, jotta saamme osallistumismaksun kattamaan kaikki pakolliset kulut ja loistavan ohjelman sekä tiedon tästä upeasta partiomatkasta kaikkien piirin jäsenten huulille!

Lisätietoa ilmoittautumisesta ja koko matkasta tipahtelee tänne sivustolle pikkuhiljaa, joten vieraile sivulla toistekin! Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä ja kysäistä mielenpäällä olevia kysymyksiä sivuston ota yhteyttä -osion kautta.

Joko sinä olet päättänyt mitä teet kesällä 2019?